6 juni 2021

  Den här artikeln lyckades Afasiföreningen Örnsköldsvik få med i Ordet fritt i ÖA. 

Vi vet idag att det bästa för en patient är när man kan få specialiserad vård vid en avdelning anpassad för sitt eget behov. Nu riskerar vi att tappa inte bara riktade avdelningar utan också att bli av med antalet vårdplatser.

Örnsköldsviks Afasiförening har fått kännedom om besparingar inom Örnsköldsviks sjukhus när det gäller strokepatienter, något som vi känner stor oro inför. Behovet av att snabbt identifiera om en patient behöver språkträning är en viktig fråga för våra medlemmar. Utan tidiga insatser från en logoped riskerar många att i längden uppleva socialt utanförskap och ensamhet. 

Vi i Örnsköldsviks Afasiförening arrangerar regelbundet grupper där medlemmar får språkträna med både dator och i små samtalsgrupper en gång i veckan. 

Om behovet av språkträning inte täcks upp av sjukvården? Vem ska då ta hand om personer med afasi? Vi är en liten förening som redan idag jobbar mot målgruppen där mer språkträning behövs. 

SKR och staten har en överenskommelse om GOD O NÄRA VÅRD som innebär att vidareutveckla den nära vården. Hur ställer det sig mot att man då försämrar strokepatienternas rehabilitering? 

Vi vet hur viktigt det är med logopeder inom sjukvården och möjlighet till språkträning. Vi hoppas att den informationen finns med i Regionens riskanalys inför förslaget. 

Afasiföreningen Örnsköldsvik


Delar av styrelsen har även haft ett digitalt möte med Elina Backlund, Vice ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden och Eva Nilsson, politisk sekreterare. Vi beskrev våra farhågor att när vårdplatserna minskar  kommer vårdtiderna att förkortas. Logopederna på Ö-viks sjukhus kommer inte att hinna med bedömning och ännu mindre språkträning för personer med afasi. I de hemrehabteam som nu finns för personer som insjuknat i Stroke ska logoped ingå. Men någon logopedtjänst är inte insatt, de ska hinna med detta utöver de arbete de har för inneliggande patienter. Vi presenterade statistik som visar att logopedtjänster i Västernorrland ligger långt under riksgenomsnittet. Beslut om kostnadsreduceringarna kommer att tas i Fullmäktige nu i juni.

Afasiföreningens ordförande Kristina Isberg har även varit i kontakt med kommunens verksamhetschef Ylva Ekman och Kommunstyrelsens ordförande Per Nylén. De har inga lösningar på hur kommunen kan vara behjälplig med stöd och hjälp för de som behöver språklig träning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar