Stadgar

Vi utgår från Förbundsstyrelsens stadgar vid kongressen 2015

Paragraf 1

Föreningens namn är Afasiföreningen Örnsköldsvik.

Paragraf 2

Föreningen som är en lokalavdelning till Västernorrlands läns Afasiförening – ansluten till afasiförbundet – har till syfte att på bästa sätt tillvarata afatikers intressen i samhället, i enlighet med länsföreningens stadgar om ändamål och verksamhet. Föreningen skall i sin verksamhet ge stöd till afatiker och deras anhöriga.

Arbeta för afatikers rehabilitering, sociala och kulturella engagemang, inordning i samhället. Verka för ökade kontakter mellan medlemmarna,

även inom andra lokalavdelningar, samt sprida kunskap om afasi.

Paragraf 3 – Medlemskap

Medlemmarna består av afatiker och deras anhöriga, vidare de som i sitt arbete kommer i kontakt med afatiker och deras problem, samt personer som med sitt medlemskap, vill stödja föreningens verksamhet och främja dess mål. Medlemskap i föreningen upphör om årlig avgift ej erlagts under två år i följd.

Paragraf 4 – Organisation

Lokalföreningen erlägger före den 1 april av Länsföreningens årsmöte föregående år beslutad årsavgift i förhållande till antalet medlemmar vid senaste årsskifte. Lokalföreningen äger rätt att deltaga i Länsföreningens årsmöte med ett antal ombud som beslutats vid Länsföreningens närmast föregående årsmöte. Enskild medlem i lokalförening äger rätt att närvara

vid Länsföreningens årsmöte, men äger ej rösträtt, som endast tillkommer utsedda ombud.

Paragraf 5 – Årsmöte, kallelse och motioner

Årsmötet skall hållas senast den 15 mars varje år. Skriftlig kallelse skall utsändas minst fyra veckor före årsmötet och innehålla uppgifter om de ärenden som skall behandlas. Verksamhetsberättelse med ekonomisk rapport, budgetförslag och verksamhetsplan utsändes om möjligt samtidigt, annars senast 14 dagar före årsmötet. Medlem som önskar viss fråga upptagen på årsmötets dagordning, har att till styrelsen inkomma med förslag senast tre veckor före årsmötet.

Paragraf 6 – Årsmöte, ärende

Vid lokalföreningens årsmöte skall minst följande ärenden förekomma.

1. Mötets öppnande.

2. Val av ordförande för årsmötet.

3. Val av sekreterare för årsmötet.

4. Val av två personer att jämte ordförande justeradagens protokoll – tillika

rösträknare

5. Årsmötet kallat i stadgeenlig ordning.

6. Fastställande av dagordning.

7. Val av pressreferent.

8. Styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport.

9. Revisorernas berättelse.

10. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.

11. Behandling av motioner/väckta frågor.

12. Fastställande av årsavgift för nästkommande år.

13. Kommande verksamhet/verksamhetsplan.

14. Budget för det nya verksamhetsåret.

15. Kostnadsersättningar och arvoden.

16. Antal ledamöter och suppleanter i styrelsen.

17. Val av ordförande för ett år.

18. Övriga ledamöter i styrelsen för två år.

19. Suppleanter i styrelsen för ett år.

20. Två revisorer för ett år.

21. Två revisorssuppleanter för ett år.

22. Val av två ledamöter till Länsföreningens styrelse.

23. Val av två suppleanter till Länsföreningens styrelse.

24. Ombud och suppleanter till Länsföreningens årsmöte

(antal se paragraf 4).

25. Ombud och suppleanter till kommun HSO representantskap.

26. Ledamot och ersättare till kommun HSO styrelse.

27. Valberedning (tre, varav en sammankallande).

28. Medlemmarnas frågestund.

29. Avslutning.

Paragraf 7 – Revision

Styrelsen skall senast den 31 januari till revisorerna överlämna kassabok med verifikationer, protokoll från under verksamhetsåret hållna styrelsesammanträden samt årsmötesprotokoll, kontoutdrag, bankböcker och övriga handlingar som visar den ekonomiska ställningen vid årsskiftet. Revisorerna är berättigade att deltaga i alla styrelsemöten.

Paragraf 8 – Styrelsen

Afatiker och deras anhöriga skall ha majoritet i styrelsen och andra beslutande organ. Ledamöter i styrelsen väljs på två år. För att bevara kontinuiteten i styrelsen bör ej mer än 50 % av styrelsen nyväljas varje år. Vice ordf., sekreterare, kassör och studieansvarig utses inom styrelsen. Styrelsen är beslutsför då kallelse är samtliga tillhanda minst sju dagar i förväg och en majoritet är närvarande. Det åligger styrelsen: Att ombesörja att föreningen blir vederbörligt representerad i sådana samhälleliga organ eller föreningar/förbund där afatikernas intressen kan främjas. Att tillse att protokoll och rapporter föredras på styrelsemötena. Sekreteraren/kansliet handhar lokalföreningens egna upprättade handlingar.

Paragraf 9 – Valberedningen

Valberedningens uppgift är att ta emot och ge namnförslag på personer som är villiga att ingå i styrelsen. Medlemmarna skall i god tid informeras om valberedningen och med vilka de kan ta kontakt om de har synpunkter och förslag. Valberedningens förslag bör vara tillgängligt när årsmötet börjar. Medlemmarna har då även möjlighet att komplettera eller komma med förslag.

Paragraf 10 – Stadgeändringar

Ändringar av stadgarna kan ske vid årsmötet, dock först sedan styrelsen avgivit sitt yttrande. Förslag till ändring av annan än styrelsen skall ha inkommit till denna senast två månader före årsmötet. För beslut om stadgeändring krävs 2/3 majoritet.

Paragraf 11 – Upplösning

Föreningens eventuella upplösning beslutas på årsmötet med 2/3 majoritet. Föreningens egendom skall vid eventuell upplösning användas till ändamål som framgår av § 2.