15 oktober 2014

Kommunikativ och fysisk aktivitet är årets tema även under Afasiveckan


 
Afasiförbunden i Norden firar vecka 41 med den 10 oktober Nordiska Afasidagen.
I Örnsköldsvik och Västernorrlands övriga tre afasiföreningar uppmärksammades dagen-veckan under temat med hjälp av logopeder som föreläsare.
Från Örnsköldsviks Afasiförening gjordes en bussresa till Härnösands Folkhögskola för att lyssna till logoped Anna Nilsson, Sundsvalls sjukhus.
Olika handikappföreningar med personer med språkskador var inbjudna liksom landsting som komunala politiker.





Anna Nilsson hade lagt upp sitt föredrag i tre avsnitt. Mellan passen var det paus med möjlighet att ta del av Studieförbundet Vuxenskolans bokbord med material för språkträningsgrupper och litteratur runt anhörigfrågor.
Afasiförbundets material runt påverkansarbetet för livslång rehabilitering och kravet att fler logopeder anställs inom primärvården och kommuner visades också upp.

Det framgick tydligt att vården för den som drabbas av en Stroke får en snabb och mycket bra akut vård med en avpassad rehabilitering vid sjukhuset innan hemskrivning. Därefter är inte möjligheterna till fortsatt språkträning eller fysisk träning så stora från landstingets sida särskilt inte om personen har uppnått pensionsåldern.


I länet får de fyra afasiföreningarna dela på ett landstingsbidrag på 400.000 kr/år för att bedriva språkrehabilitering med datorns hjälp.
En verksamhet som bedrivs 20 veckor per termin och är gratis för alla. Ekonomiskt är det alldeles för snålt tilltaget för att kunna erbjuda hjälp till alla med språkhandikapp.

Föreläsningsdagen i Härnösand avslutades med ett fysiskt träningspass av lärare Stefan Gunnarsson.
Programmet passar den rörelsehindrade i rullstol likaväl som personer utan rörelsehinder. Att se till att kondition och muskulatur och leder år i god form ökar möjligheten att återerövra de förlorade språk- och rörelsehindren.


Text: Brita Sandin
Bild: Ove Persson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar