18 november 2013

Vad är Afasi? Efter Nordiska Afasidagen har vi fått flera inbjudnigar, från olika grupper, att komma och berätta.

Till Nordisk Afasidagen satte vår ordförande Bertil Forslund ihop ett illustrativt bildspel tillsammans med sin dotter Maria Häggström.
En förkortad version visades vid Örnsköldsviks Afasiförenings Informationsdag den 10 oktober. Därefter kom inbjudningar från flera olika grupper som ville veta mera om funktionshindret Afasi.
Här kommer några bilder från två kommunala grupper.
                                                                               
                                 KomIn - En mötesplats som drivs av Välfärdsförvaltningen



Bertil Forslund t.v. kommenterar bildspelet och förklarar.

Intresset är  mycket stort. Att sprida kunskap om vad som händer vid en Stroke och vad efterföljande språksvårigheter av olika slag, afasi, innebär för den som drabbas är det viktigt att förklara.
Hur det påverkar omgivningen, familjen, är ytterst individuellt men i de flesta fall omvälvande.


Anneli Boström, i rullstolen, var trebarnsmor och i 30 års åldern när hon drabbades. Vid flera av dessa informationstillfällen följer hon med och bekräftar de svårigheter hon mötte men som det går att bemöta och leva vidare med. Något som hon själv är ett levnadsglatt exempel på.
Här är hon med Bertil Forslund på Kommunala Handikapprådet och skall informera när alla kommit.


Bertil Forslund står här och förklara för en deltagare hur viktigt det är med god, livslång rehabilitering. Idag är det sällsynt  att  uppföljning sker efter en Stroke. Om det sker så är det i första hand den fysiska motivationen, som med hjälp av arbetsterapeuts eller sjukgymnasts, tränas. Den språkliga träningen upphör i och med att akuttiden på sjukhuset avslutas.

I dag strävar hela Sveriges alla olika Afasiföreningar efter stöd av allmänheten till Afasiförbundets uppropslistor; " Anställ logopeder i kommunen och öppenvården (Vårdcentraler)".
Namnlistorna skall i början av 2014 överlämnas till socialminister Göran Hägglund med krav på fler logopeder i vården. Stöd oss när du träffar på en lista på stan!



När bildspelet kommer fram till de anhörigas situation uppstår, som på bilden ovan, synpunkter och frågor. Vilken vård och stöd får de som drabbas och deras anhöriga? Vem kan de vända sig till?

Ja, kommunens anhörig-och äldre konsulenter är en given rekommendation.  De finns också med regelbundet i Örnsköldsviks Afasiförenings rehabiliterings aktiviteter.

Många skulle behöva hjälp av en kurator i Vårdcentralens regi och även hjälp av en psykolog eftersom den som drabbas av olika språkskador efter Stroke själv inte orkar komma igång med träning både fysiskt och psykiskt. En behandlingslinje som saknas.

 Den rehabilitering som finns att tillgå när det gäller att träna upp en språkförlust efter en Stroke är i dag de aktiviteter som Afasiföreningen erbjuder. De drivs ideellt i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. 
Vi anordnar samtalsträningsgrupper där kommunikation är ledtråden.
Träna upp ditt språk med hjälp av speciella program med datorns hjälp, "Mötesplats Afasi Prova på rum", under ledning av en handledare. 
Från årsskiftet kommer möjlighet till kommunikations träning med ett speciellt program Comai för IPAD att vara tillgängligt. Där får den som har språksvårigheter träna tillsammans med en anhörig.

Dessutom har Afasiföreningen på måndagar en anhöriggrupp samt för fysisk träning vattengymnastik
ons-och torsdagar i Paradiets varmvattensbassäng.

Väl mött om du som läser har frågor eller förslag.

bild: Marianne lundblad







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar