19 oktober 2013

Nordiska Afasidagen

Vårt bokbord i foajén vid ingången till Kommunens Fullmäktigesal.
Sigyn Johansson plockar åt sig de material hon finner intressanta.
Bakom bokbordet servar Kerstin Salomonsson.

Fullmäktigesalen ligger 1 trappa upp. Där, vid trappens slut, stod Maj Grundberg och delade ut vykort, målade av Afasidrabbade, till alla inbjudna besökare.
Studieförbundet Vuxenskolan hade också ett bokbord som verksamhetsutvecklare Vivi-Anne Olsson ansvarade för.
Intresset för litteratur om funktionshindret Afasi var stort liksom att veta mer om hur man som anhörig kan öka sina kunskaper och hjälpa den afasidrabbade att träna de rester som finns kvar och sedan behålla det.


Siri Häggström skriver på en av de namnlistor som Afasiföreningen gått runt med på stan under Afasiveckan.
Var dag under lunchtimmarna har föreningsmedlemmar varit i farten två och två. 
Uppropet är ”Fler logopeder till Öppenvården och kommunerna” med namnunderskrifter samt utdelande av ett flygblad med uppmaningen ”stöd Afasirörelsen genom ditt medlemskap som medlem eller stödmedlem”. Afasiföreningens kontaktkort har också delats ut till de som så önskat.
Vi skall, fram till jul, försöka få in så många namnunderskrifter som möjligt.
De som har drabbats av språkskador behöver livslång rehabilitering. Det är en humanitär mänsklig rättighet som Afasiförbundet med hjälp av namnunderskrifterna vill använda för att kunna påverka på regeringsnivå till förbättrad värld.


Presidiet den här dagen bestod av Föreningens ordförande, Bertil Forslund och arbetsterapeut och handledare vid föreningens Mötesplats Afasi - Prova på rum, Maj-Britt Berglund Nyström.
Vid sidan om sitter Sofie Wikström från Afasiförbundet i Stockholm.


De inbjudna 50-talet gäster kom från kommunen. Det var politiker och tjänstemän inom Välfärds- och Omsorgsförvaltningarna.
LänsAfasiföreningens kassör, Kerstin Nylander på bild tillsammans med Marianne Lundblad från värdföreningen, får representera deltagare från länets fyra Afasiföreningar.
I övrigt var logopeder vid Örnsköldsviks Sjukhus som vårdpersonal inom rehabiliteringen, anställda av landstinget vid Örnsköldsviks Sjukhus och vårdområde, inbjudna.


Lokalen börjar fyllas. På första bänk har äldre- och anhörigkonsulent Ingrid Åström slagit sig ner. Inbjudna är även medlemmarna i Örnsköldsviks Afasiförening samt länets samtliga Strokeföreningars medlemmar. Liksom länets Neurologiska förening och Stamningsförbundet i länet. Jämtlands Afasiförening och några fler.
Programmet började med information om Afasi som handikapp med hjälp av ett bildspel som Bertil Forslund och Maj-Britt Berglund Nyström presenterade.


Ingrid Åström tillsammans med Birgitta Hörnfeldt Holm berättade om kommunens olika möjligheter att stödja och hjälpa anhöriga som drar ett oerhört stort och tungt lass som vårdare.

Sofie Wikström studerar lite bilder om Örnsköldsvik i väntan på sin tur.

Sofie Wikström, verksamhetsutvecklare åt Afasiförbundet, presenterade Förbundets policy och satsningar under 2013-2015. Fler föreningar, fler medlemmar alltså Rekrytering. Dessutom vill de lyfta upp de yngre Afasidrabbades behov och önskemål. Den gruppen medlemmars behov behöver tillgodoses mer än som sker idag. Den andra stora satsningen är ”Livslång rehabilitering”. Något som Örnsköldsviks Afasiförening har försökt påverka om i många år.


Årets Afasivän utses. Det tilldelades Ingrid Åström för all omtanke och arbete hon lagt ner på de anhöriga i våra anhörigcirklar men även i tjänsten privat till dem. Hon tilldelades ett textat inramat diplom av ordföranden Bertil Forslund och blommor av Maj-Britt Berglund Nyström.
Här blir det plats för lite mingelfika i Foajén.

Nytt inlägg följer.
Brita Sandin - text, Marianne Lundblad - bilder.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar