5 maj 2013

IPAD kurs i samtalsteknik och kommunikation

Med hjälp av ett bidrag från Kultur och Fritid har styrelsen nu äntligen kunnat inköpa fyra IPAD och starta en försökskurs i samtalsträning och kommunikation.
Fyra afasidrabbade med anhöriga tränar varje torsdag sig i hur man hanterar en IPAD. Ledare för kursen är Maj-Britt Berglund Nyström, arbetsteraput, men även handledare på Örnsköldsviks Afasiförenings "Mötesplats Afasi, Prova på rum" som ligger i Föreningarnas Hus på Fabriksgatan 25.
Kursen drivs som en studiecirkel hos Studieförbundet Vuxenskolan.
 

 
Maj-Britt Berglund Nystöm lär ut om symboler
och hur skärmen fungerar.
 
Initiativtagare till kursen är Afasiföreningens ordförande Bertil Forslund. Han är själv lätt drabbad av Afasi efter en Stroke. Via internet har han införskaffat sig kunskap om att IPAD i vissa fall kan fungera som ett hjälpmedel när orden inte räcker till på några orter i Sverige. Han lyckades skapa ett intresse hos styrelsen. Tillsammans besökte vi ett projekt i Umeå, som Västerbottens Afasiförening genomförde under 2012, i samverkan med universitetsjukhuset i Umeå ett projekt om just IPAD och IPHONE som hjälpmedel vid språkbortfall. 
 
 
 
Här sitter Bertil Forslund med sin IPAD och visar Nils-Erik Edlund  skärmens hemligheter.
 
Örnsköldsviks Afasiförening har alltsedan den startade 1985 på olika sätt försökt fånga upp kommuninnevånare som drabbats av språksvårigheter efter en Stroke för att kunna erbjuda språkträning. I samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan var det i starten i studiecirkelfom. Ett arbetssätt som fungerade ypperligt. Små grupper, gemenskap, trygghet och en trivsam glad gemenskap.
 
 
I dörren står verksamhetsledare Vivi-Anne Olsson , Studieförbundet Vuxenskolan och hjälper till med planering av IPAD kursens upplägg.
 


Tiderna förändras, Statens och kommunens anslag till folkbildning minskade. Handikappcirklarna blev dyrare och kraven hårdnade till nackdel för de afasidrabbade som inte längre ansåg sig ha råd med både handikappresor och kursavgifter. Örnsköldsviks Afasiförening försökte följa med tiden och förändrade sitt arbete.
 
Mötesplats Afasi, PPR  startades vid 1990 talets början. Det kompletterades av vattegymnastik anpassad för personer med förlamningsskador. Något som pågår ännu men i fag växt till två grupper.
Intensivträning i fjorton dagar på sommarkurser  som bedrevs av Afasiförbundet vid Härnösnads Folkhögskola kom igång. Dit kunde alla söka och få tillgång till ett landstingsbidrag för kost och logi.
Efter ett antal år drabbades Afasiskadade av Landstingets sparkrav.
Personer äldre än 65 år fick inget landstingsbidrag till kurserna varefter de upphörde.
Antalet yngre med Afasiskador i länet var inte tillräckligt många.
 
 
Maj-Britt Berglund Nyström instruerar här Annika och Rolf Eriksson samt Lars-Erik Dahllöf.
 
I dag har Örnsköldsviks Afasiförening ett gott samarbete med Logopederna vid Örnsköldsviks sjukhus. De eftersöker aktiviteter för yngre afasidrabbade, en grupp som ökar i antal. Förutom ovan uppräknade aktiviteter gläder vi oss över att IPAD kursen nu kommit igång. Efter att den utvärderas ser vi fram emot att kunna erbjuda det till just den yngre  gruppen.
 
För 65 år och äldre bedrivs på måndagar språkträning i studiecirkelform i mindre grupper. Där är gemenskap och kunskapsutbyte samt att ha roligt tillsammans de största ingredienserna. Samtidigt har vi anhörigverksamhet i en egen studiegrupp.
 
Inför hösten hoppas vi även få igång en sånggrupp för afasidrabbade med blandade åldrar.
 
Text: Brita Sandin.
Bild: Marianne Lundblad.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar