9 februari 2014

Nu har studiecirkeln om pekplattan, iPad, startat.


Här sitter vår ledare Maj-Britt Berglund Nyström, koncentrerad med en del av gruppen. Hon är spänd på om allt tekniskt fungerar. En deltagare är faktiskt sjuk men kan följa lektionen på sin pekplatta via Skype. Helt fantastiskt.


Vi är nio deltagare och genomför studiecirkeln i Studieförbundet Vuxenskolans regi och i deras lokaler.

Vid vår andra sammankomst började passet med att logoped Annika Holmgren, "direkt logoped" i Gullänget inledde med att berätta om språkstörningar och hur de kan rehabiliteras.


Via en dator och styrkanon visas bilderna allt eftersom. Temat över hennes föredrag är; ”Alla kan inte tala men alla kan kommunicera”. Hon tar upp olika nivåer i funktionsnedsättningar och går därefter in på olika former av rehabilitering. Vi får en historik över hur synen på rehabilitering har förändrats under åren från 1970-talet fram till idag. Sist beskriver hon tydligt vad AKK, ”Alternativ och Kompletterande Kommunikation” står för.


Att deltagarna är berörda av hennes fördrag går det inte att ta miste på. Vid den efterföljande kaffestunden var det plats för frågor.
Hennes föredrag borde Världsfärdsförvaltningens biståndshandledare först och främst men även alla andra som är berörda på förvaltningen få möjlighet att ta del av. Det var vi ense om.
Rehabilitering efter en språkskada, oavsett om det är efter en Stroke eller annat, har varit och är fortfarande mycket dålig.
I och med att personer med språkskada skrivs ut från sjukhuset och övergår till Hälsocentralernas vård upphör den.
Endast mycket påstridiga anhöriga kan ibland lyckas med konststycket att få en läkare att skriva en remiss för fortsatt språkrehabilitering hos en logoped vid sjukhuset.
Dock, vad hjälper det när språkskadan är något en person måste leva med resten av livet. Tränas den inte regelbundet livet ut så försvinner färdigheterna i att uttrycka sig eftersom det dagliga livet inte utmanar till språklig ansträngning.
Målet för studiecirkeln med att anhöriga lär sig är att hantera kommunikationsprogrammet Comai så att det kan användas dagligen inom familjen och tillsammans med vänner.
Den språkskadade behöver inte sitta med i sällskap utan att kunna uttrycka sig. 


Initiativtagare till studiecirkeln är vår ordförande, Bertil Forslund, som här kollar att tekniken fungerar före föreläsningen tillsammans med Annika Holmgren.

Text: Brita Sandin.  Bild: Marianne Lundblad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar