Vad är Afasi?

Afasi är en samlingsbeteckning för skador som uppstår efter en hjärnskada och som kan drabba människor i alla åldrar.

Varje år drabbas cirka 12 000 personer i vårt land av afasi. Av dessa är cirka 35 % eller drygt

4 000 personer i yrkesverksam ålder.

Den som har afasi har varierande svårigheter att förstå, kunna tala, läsa och/eller skriva. Räkneförmågan kan också påverkas. Däremot är intellektet ofta helt opåverkat trots att man inte kan uttrycka sina tankar i tal och skrift.

Oftast orsakas afasin av stroke, också kallat slaganfall. Stroke orsakas i sin tur av en störning i hjärnans blodförsörjning. Den kan bero på en hjärninfarkt (blodpropp) eller en hjärnblödning. Man kan också få afasi på grund av så kallade traumatiska skador, exempelvis trafikolyckor, idrottsskador och gatuvåld. Afasi är en dold funktionsnedsättning. Den kan därför vara svår för omgivningen att förstå om man inte har kunskap om afasi.

Varför kan afasi bli ett svårt funktionshinder?

Vi använder och behöver språket för att kommunicera med varandra. Den som fått afasi och de som är närstående känner ofta en frustration över att ha berövats möjligheterna att tala med varandra som tidigare, att ge varandra information och att genom språket kunna förmedla känsloyttringar. Det är därför viktigt att omgivningen, både de närstående och samhället som omger personer med afasi, förmår att skapa en lugn miljö. Detta är en förutsättning för att människor med afasi aktivt skall kunna delta i familje- och samhällslivet. Det är även en svår omställning för de närstående. För att orka är det viktigt att man får stöd av andra som har motsvarande erfarenhet t.ex. i en afasiförening.

Afasi kan yttra sig på olika sätt

Afasi innebär en försämrad förbindelse mellan tankar och ord. När en person med afasi försöker att ge ord till sina tankar eller när hon hör eller läser ord, yttrar sig en rad störningar i språket. Mest typiskt är kanske att man inte kan finna ord. Ordet finns på tungan men vill inte komma fram. Ibland kan ordet komma om man hjälper till med första bokstaven. Ofta kan människor med afasi inte forma ordet. Den som har afasi kan också ha svårigheter att förstå talat språk. Man kan se och höra orden, men de skapar inga associationer. Orden registreras men kopplingen till sammanhangen är för tillfället bruten. Vid ett annat tillfälle kan samma person förstå samma ord utan svårigheter.

Förväxlingar av ord är också vanligt, exempelvis kanske man säger syster och menar dotter. Man kan också förväxla ljud och säga panna istället för penna. Man kan ibland ha svårt att säga efter till synes enklaord, medan man andra gånger kan klara långa meningar utan svårigheter.

Hos en del personer med afasi kan viljan att kommunicera, liksom initiativförmågan, påverkas. Det kan bero på var skadan sitter i hjärnan. Det är inte heller ovanligt att man vid en hjärnskada drabbas av nedstämdhet och depressionstillstånd som behöver åtgärdas om man ska ha ork att gå vidare med den språkliga och sociala rehabiliteringen.

Rehabiliteringen är ett viktigt och livslångt arbete

Den som har fått afasi vistas idag endast en kort period, på ett par dagar till drygt en vecka, på akutklinik. Oftast tror man att det ska ”bli som vanligt” bara man kommer hem till sin vanliga miljö. Depression vid hemkomsten är därför vanlig på grund av dessa förväntningar. Vägen är oftast mycket längre att gå och därför är rehabiliteringen synnerligen viktig. En individuell rehabiliteringsplan bör göras upp i samråd med patienten och närstående och följas upp av en ansvarig rehabiliteringspersonal.

För den som har afasi utgör den språkliga rehabiliteringen och logopedens stöd en viktig del. Afasiföreningarnas, Mötesplats Afasi, med möjligheter till självträning av språket i datormiljö, är ett bra och nödvändigt komplement.

I afasiföreningarna bedriver man också studiecirkelverksamhet, hobbyverksamhet och erfarenhetsutbyte mellan personer med egna erfarenheter av afasi. Erfarenhetsutbytet mellan närstående är också viktigt.

Gemenskap betyder mycket för den sociala rehabiliteringen.

I samarbete mellan Afasiförbundet och olika folkhögskolor i landet bedrivs också speciella kortkurser för personer med afasi. Dessa kurser har en språklig, pedagogisk och socialt rehabiliterande funktion.