6 april 2014

Bilder från vattengymnastiksgruppen på ondagar i Paradisets varmvattenbassäng.

Örnsköldsviks Afasiförening startade sina olika aktiviteter på hösten 1985 efter bildandet den 6 juni samma år. Det började med muntlig språkträning i studiecirkelform hos Studieförbundet Vuxenskolan som erbjöd lämpligt utformat studiematerial.

För att nå ut med vår längtan och vilja att erbjuda människor som drabbats av Stroke/Afasi regelbunden rehabilitering av sina språkstörningarna, något som landstingsvården inte erbjöd dem, startade vi uppsökande verksamhet.

Örnsköldsviks SV avdelningen hjälpte oss med möjligheten att genomföra vår önskan genom utforma ett projekt av tankarna och finansera med sökta statliga pengar. Fler och fler människor med olika Afasistörningar knöts till verksamheten. Föreningens medlemsantal ökade. Tre år senare insåg vi att många av de som deltog i våra "Språkträningsgrupper" även borde få möjlighet till regelbunden fysisk träning. Fysisk hälsa skapar energi till mental träning.

Örnsköldsviks badhus, Paradisbadet, som det hette från början hade en varmvattenbassäng som hyrdes ut till olika grupper. Föreningens styrelse beslöt sig för att satsa på en badtimma i veckan, onsdagar, och så kom "Vattengympan" igång i slutet av 1988.

Här följer några bilder från "Vattengympan" april 2014.

 
På prov har vi i tre terminer prövat med ledarledd gymnastik från bassängkanten. Ett prov som visat sig mindre bra efterson det kräver koncentration under lång tid, den sociala gemenskapen minskar och badavgiften blir dyrare.

Bassängen är omgiven av stora fönstervägger. Det ger en känsla av att bada nära naturen.

 
Runt bassängkanten står planscher utställda där rörelserna finns beskrivna med en enkel skiss och kortfattat instruktion. Samtidigt berättar en röst från musikbandet hur varje ny rörelse skall genomföras.
 
De badande med afasiskador kan välja mellan att lyssna, läsa eller se hur varje ny rörelse skall utföras.

Uppvärmning

 Jobba med benen

  Röra sig framåt i vattnet och bakåt.

Sista bilden visar vattengymnastikens allt i allo, Marianne Lundblad. Hon  står  till vänster i mörk baddräkt. Marianne håller i närvarolistor, kontakter med badhusledning, avgifter, hjälper nya deltagare till rätta, sköter ljud och planscher samt lyssnar in deltagarna önskemål år ut och år in outtröttlig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar