8 mars 2013

Måndagsgruppen för afasidrabbade och anhöriga

Måndagsgruppen samlas 16 gånger under varje termin, 13.00-15.30, för språkträning i smågrupper, anhöriginformation, gemenskap sång och musik, lite gymnastik och boule.


Vi börjar alltid med vår signaturmelodi; "Om du börjar gnola en visa skall du se att du snart får en vän..."  Till den spelar vår husmusiker Lennart Jonsson men också när vi samlas och senare till allsången och gymnastiken under eftermiddagen. Vi driver verksamheten som studiecirklar i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
På bilden ser ni Brita Sandin i full fart med att pricka av alla närvarande i närvarolistorna. Gruppen består av 20-25 deltagare, varierande varje termin. Till måndagsgruppen inbjuds alla intresserade varje terminsstart på olika sätt. Det är skriftlig information till alla medlemmar, logopeder och så gott vi kan till alla vårdcentraler. Genom Äldrekonsulenten och till politiker försöker vi dela ut information så ofta vi kan. Anmälan behövs inte, det är bara att komma. Information står Brita Sandin, 070-6077702, för. Alla är välkomna.


Under den första kvarten i storgrupp tar vi upp dagens datum och övrig information om vad som händer den kommande veckan. Det kan vara lite olika aktiviteter som det passar, bra att vi deltar i om lust finns.


Så är det dags att dela upp oss i smågrupper. De afasidrabbade tränar i tre olika grupper och de anhöriga i en.
På bilden i mitten sitter Ulla Sjölund. Hon är samtalsledare för de anhöriga. Den här terminen arbetar de med materialet "Hur jag förbereder mig inför ett besök på vårdcentralen". Varannan måndag kommer kommunens äldre- och anhörigkonsulent Ingrid Åström på besök. Vid de träffarna får anhöriga möjlighet att lyfta fram sina problem med att vara anhörigvårdare samt information om allt nytt som pågår i kommunen angående äldrevård och meningsfull livskvalité.


I språkträningsgrupperna är de afasidrabbade uppdelade efter de språkskador de fått efter sin Stroke. På bilden ser ni Bosse och Ingrid. De koncentrerar sig på att lyssna en kort stund på högläsning för att sedan kunna samtala om vad de hört.


I Britt-Inger Sjödins grupp har man tillsammans formulerat meningar till en "Marsdikt". Här förklarar Britt-Inger några svåra ord för Bosse.


Nu har gruppen övergått till ett spel som ger spänning och koncentration. Att ha roligt tillsammans är viktigt. Att på det här sättet träna den sociala kompetensen ökar självförtroendet och lusten att pröva ny saker. Den depression deltagarna ofta har känning av i början när de kommer till gruppen avtar och byts ut i längtan efter att snart igen få vara med. Det är bara sjukdom som sätter stopp för närvaro.


I en annan grupp sitter Brita Sandin med Rolf. Hans afasiskada tränas här med kom-ihåg-övningar. Vid afasiskador har talcentrat i hjärnan på olika sätt skadats men intellektet är helt intakt. Det är mycket frusterande att veta vad man vill säga men inte kunna. Blir man då inte hörd och bekräftad så sjunker man fort ihop och drar sig tillbaka från omgivningen. De försöker vi verkligen motverka i våra språkgrupper. Därför är det max 5 deltagare i varje grupp.


Efter 45 minuter i grupp samlas vi runt kaffeborden. Att delta i måndagsgruppen är gratis men fikat kostar 20 kr. Då ingår förutom kaffet, smörgås och en kaka samt en vinstchans på 4 eller 5 Sverigelotter som lottas ut varje gång vi träffas. På en Sverigelott är högsta vinsten 1 miljon. Den som råkar vinna den blir inte miljonär. Just för den vinsten finns det ett förbehåll. Den personen skall bjuda gruppen på en rehabiliteringsresa till Kanarieöarna. Hittills, efter de 8 år verksamheten har pågått, har det bara förekommit småvinster. Vid kaffet får vi träna samtalsteknik med varandra och bygga nya relationer eftersom vi hela tiden byter platser med varandra.


Nu är det dags för en ny lektion. Den börjar med allsång. Lennart Jonsson har satt på sig dragspelet. Vi sitter i storsamling och sjunger eller markerar rytmen med olika rytminstrument. På bilden ovan har allsången övergått till enkel rörelsegymnastik. Huvud, axlar, armar och ben men även ansiktsmuskler och händer bearbetas. Vi försker även med kniprörelser, andningsövningar och avslappning.


Lite stora rörelser, som att boxas som på bilden, lockar till skratt. Likaså att försöka sparka till en boll som är på låtsas. Den sista kvarten spelar vi inomhusboule. Det är uppskattat och spännande. Vi jobbar med två lag, röd och blå. Varje gång får ett kort man drar avgöra vilket lag man tillhör. Av någon konstig anledning, fast laget består av olika personer varje gång, så leder det blå laget. Ännu är det många gånger kvar. Allra sist samlas vi som kan stå upp tillsammans med de sittande i en ring och avslutar med Carl Antons; "Nu går sista visan". Taxibilarna står och väntar. Trötta men nöjda åker var och en hem till sitt.

Text: Brita Sandin. 
Bild: Marianne Lundblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar